Waar gaat het geld heen?

Geld gedoneerd, maar waar gaat het geld heen?

Sinds 3 jaar ben ik (Ines Duits) betrokken bij NetLib. Wat ik mij altijd afvraag als goede doelen vragen om donaties: wat gebeurt er met dat geld? In deze blog ga ik jullie meenemen in wat NetLib met het geld doet, hoe en waarom.

Hoe ontvangen wij geld?

Wij krijgen geld via donaties (zie de donatie knop op de website), maar ook zetten wij wel eens sponsoracties op (voor bedrijven of via andere organisaties). Daarnaast gaat de winst van de tweedehandswinkel Mainstreet 207 (in Overdinkel) ook naar NetLib. Ook worden er goederen gedoneerd: denk aan bijvoorbeeld computers of boeken, maar ook veel bouwmaterialen, zoals dakplaten. 

Hoe weten jullie dat het geld goed terecht komt?

Wij sturen niet zomaar geld naar Liberia, maar kopen spullen, bouwmaterialen en alles dat nodig is om de school en medische klinieken te verbeteren. Of we kopen de spullen in Liberia die nodig zijn. Zo weten we zeker dat het geld op de juiste plaats terecht komt.

In het begin, toen we begonnen met het bouw van de school, stuurden wij onderdelen om de school te bouwen en meubels voor de school. En afgelopen jaar (2021) stuurden wij voor de uitbreiding van de school en de medische kliniek onder andere collegestoelen met tafeltjes en een ambulance richting Liberia. Het doel is om de school zelfstandig te laten functioneren. Studenten betalen inschrijfgeld en de docenten en elektriciteitsrekening worden door de school betaald. NetLib helpt waar kan in verbeteringen in kwaliteit, uitbreiding of aanvulling.

Hoe komen de spullen dan in Libera?

We verschepen een zeecontainer met de gekochte spullen naar Liberia. We plannen dit goed van te voren: wat is er nodig, welke spullen hebben we al, welke spullen kunnen nog even wachten en wat past er in de container. Dan pakken we de container in en zetten hem op een schip, enkele maanden later komt hij aan. Soms zorgen we dat er een bestuurslid of vrijwilliger is om te helpen met het installeren van de spullen. 

Worden jullie (als bestuur) betaald van onze donaties?

Nee. Simpel, als bestuur doen we alles vrijwillig. De winkel is ook op vrijwillige basis en alleen onkosten worden vergoed. Ook als wij (bestuur) maar ook andere vrijwilligers naar Liberia gaan, om te helpen met het bouwen of de school te bezoeken, betalen wij onze vliegtickets en verblijf zelf. Ik kan alleen maar zeggen dat toen ik het bestuur van NetLib leerde kennen, ik verwonderd was over de passie die ze voelen voor het land en het gezamenlijke doel: zorgen voor betere educatie en medische omstandigheden in Liberia. 

Sturen jullie wel de goede dingen?

Alles wat gekocht en verscheept wordt gaat in goed overleg. Natuurlijk is er wel eens veel enthousiasme voor een goed idee vanuit Nederlands perspectief. Een voorbeeld is bijvoorbeeld zonnepanelen: een prachtig idee voor op de school. Echter bleek dit, na overleg, voor de school op dit moment niet de meest handige en logische optie. 

Nog vragen? Ben vrij om contact met ons op te nemen :).