Dutch Liberian Medical Clinic

Dutch Liberian Medical Clinic – Brewerville 

Dutch Liberian Medical Clinic (DLMC) 

De DLMC is een initiatief van de stichting Netlib. Netlib staat voor Netherlands Liberia en wij maken ons sterk voor de sociaal economische ontwikkeling van het Westafrikaanse land Liberia. Dit doen we de door de opzet van onderwijs- en zorgprojecten. In ons werk zijn we afhankelijk van donaties van particulieren, bedrijven en organisaties die ons een warm hart toedragen. Voor onze ziekenhuizen in Liberia zijn we dringend op zoek naar medicijnen, echoapparaten en financiële middelen.

Waarom de DLMC?

Basisvoorzieningen zijn in Liberia nauwelijks aanwezig en bovendien niet beschikbaar voor het grootste deel van de bevolking. Er is sprake van grote kindersterfte na bevallingen in met name de buitenwijken van Monrovia. Edna Hutchinson, voormalig vroedvrouw in Ghana en werkzaam voor onze vakschool in Monrovia, nam in 2015 het initiatief om in de regio rondom Monrovia twee klinieken op te richten met behulp van Nederlandse sponsoren.  De eerste kliniek Dutch Liberian Medical Clinic (DMCL) ligt in Brewerville, een buitenwijk van Monrovia. Deze bevallingskliniek is uitgerust met een ambulance die als functie heeft om bij complicaties tijdens bevallingen met spoed naar een groter ziekenhuis te kunnen rijden. De ambulance wordt ook ingezet in gevallen als de bevallende moeder niet in de gelegenheid is naar de kliniek te komen. Naast vrouwen die moeten bevallen, wordt de kliniek ook voor de eerste hulp ingezet. De tweede kliniek is gesitueerd op Peace Island, een buitenwijk van Monrovia. Dit is een moerasgebied en de kliniek wordt gerund door onze voorzitter Abdullah Kamara en zijn vrouw Bendy Sesay Kamara. Een derde kliniek wordt gebouwd in de nieuwe wijk Marshal Town vlakbij het vliegveld van Monrovia. 

Foto 1 Edna Hutchinson
Foto 2 Stichtingsbestuur Netlib op bezoek

Opstart DLMC kliniek in 2015

Direct na de start in 2015 werden al gauw de eerste kinderen geboren en in het eerste jaar waren dat er 45. De kliniek werd door de lokale arme bevolking warm ontvangen. Het stichtingsbestuur heeft in hetzelfde jaar een bezoek gebracht aan de kliniek en zag met eigen ogen dat de middelen goed terecht waren gekomen.

Bij de opening van de kliniek werden de twee kinderen op de foto vernoemd naar Belinda en René Heupink, die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting Netlib. Beiden vonden het een grote eer. René gaat een paar keer per jaar richting Liberia met hulpmiddelen en helpt, als docent Bouwkunde van het ROC van Twente, mee aan o.a. het bouwen van de klinieken. Belinda exploiteert met veel succes een tweedehandshandswinkel Main Street in Overdinkel en alle inkomsten komen ten goede aan de stichting Netlib.

Zowel Rene als Belinda bezoeken regelmatig Liberia en alle kleding die een tweede leven kunnen gebruiken in Afrika, worden aan de arme mensen in Liberia uitgereikt. 

Overige bestuursleden van de stichting Netlib zijn Joop Savenije, Jolanda Kemna, Abdullah Kamara, Ines Duits, Frans Savenije en Leonie Kamara. Tenslotte hebben we een aantal actieve betrokkenen bij de stichting zoals o.a. Maarten en Louise Meulenbroek.

Foto: de geboorte van een tweeling in de kliniek

Ebola en de vraag naar een ambulance

In 2014 werd Liberia getroffen door de Ebola-crisis met vele doden als gevolg. De burgemeester van de buitenwijk Brewerville vroeg aan de stichting Netlib of we een ambulance konden sturen voor zowel de kliniek als voor een helpende hand tijdens de ebola crisis. Netlib kon in Duitsland via het Rode Kruis een ambulance kopen. Door toeval kon onze ambulance meevaren op het Nederlandse fregat De Kareldoorman richting Liberia vanuit Vlissingen. Bij aankomst in Liberia werd de ambulance direct ingezet voor hulp in de Ebola crisis. Ook na de Ebola crisis wordt de ambulance nog steeds goed gebruikt. Met name bij bevallingen in moeilijk bereikbare gebieden als zwangere vrouwen niet op tijd naar het ziekenhuis kunnen komen. De ambulance is uitgerust met de juiste apparatuur zodat vrouwen daarin kunnen bevallen. 

Foto Ambulance gefotografeerd in Vlissingen bij het fregat De Kareldoorman

Bouw nieuwe kliniek

Dankzij de goede resultaten van de Dutch Liberian Medical Clinic en de tweede kliniek op Peace Island, kreeg Netlib meerdere verzoeken van arme inwoners uit andere wijken of we ook daar een kliniek konden realiseren. In de nieuwe wijk Marshal Town, vlakbij het vliegveld, wordt een nieuwe wijk gebouwd waar geen medische post is.  Doordat wij met onze vrijwillige artsen goede zorg kunnen leveren, zijn we ingegaan op dit verzoek en bouwen we op dit moment een nieuwe kliniek. Deze komt wederom onder de bezielende leiding van directeur mevrouw Edna Hutchinson. 

Netlib heeft in Marshal Town grond gekocht om de medische post te realiseren. Deze kliniek wordt ook met name voor eerste hulp en bevallingen ingericht. Op dit moment zijn we bezig met het aanleggen van de fundering (zie foto-impressie hieronder). Overigens is het mooi om te vermelden dat de bouwwerkzaamheden volledig door leerlingen van onze vakschool “Netlib Vocational Training Institute” oftewel NVTI wordt uitgevoerd. René Heupink reist meerdere keren per jaar af om de leerlingen én de bouw te begeleiden. 

Wilt u ons helpen met de bouw en inrichting van onze nieuwe kliniek?
Voor onze ziekenhuizen in Liberia zijn we dringend op zoek naar medicijnen, echoapparaten en financiële middelen.  Elke bijdrage is welkom! Mogen er mensen zijn die ons willen steunen in welk opzicht dan ook, die kunnen contact op nemen met René Heupink. Zijn email adres is rheupink@rocvantwente.nl en info@netlib.nl. Wilt u graag een donatie doen dan is dit ons banknummer van de Stichting Network for the Development of Liberia  NL 82 ABNA 0597757704. Wel graag vermelden of het voor het ziekenhuis is of onze school. Meer informatie over de stichting Netlib kunt u vinden op onze website www.netlib.nl. Informatie van onze vakschool NVTI in Monrovia via www.nvtiliberia.com.