René Heupink bouwt verder in Liberia

Zoals bekend, heeft onze collega René Heupink negen jaar geleden in Liberia samen met enkele collega’s en studenten van onze school eigenhandig een school neergezet voor beroepsonderwijs. Met behulp van sponsors heeft hij deze in de loop der jaren steeds verder uitgebouwd. De school biedt inmiddels plaats aan zo’n 300 leerlingen die kunnen kiezen uit 12 verschillende beroepsopleidingen, van ict tot kleding maken. Deze opleidingen kunnen op twee verschillende niveaus gevolgd worden. Binnenkort volgen er zelfs opleidingen op niveau 3.

Vanwege de kwaliteit van het onderwijs heeft de school in januari van dit jaar nog een prijs gekregen van de Liberiaanse overheid als beste privé-school voor beroepsonderwijs. Het succes van deze school, die onder meer opleidingen biedt aan voormalige kindsoldaten, heeft ervoor gezorgd dat het gebouw inmiddels veel te klein is om aan de vraag naar opleidingen te kunnen voldoen. Daarom wil René er graag een verdieping op zetten. Ook zou hij graag zonnepanelen willen plaatsen om de energiekosten te drukken.

Voor het geld dat nodig is om de school verder uit te bouwen, is hij afhankelijk van sponsors. René denkt hiervoor tussen de 75.000 en 100.000 euro nodig te hebben. Er is een overeenkomst gesloten met Stichting Wilde Ganzen dat alle sponsorgeld dat binnen twee jaar voor dit project wordt overgemaakt door hen met vijftig procent zal worden verhoogd. Inmiddels is reeds een bedrag van 12.500 euro op hun rekening gestort, dat afkomstig is van het benefietdiner dat studenten van de opleiding Facilitair leidinggevende en Manager/ondernemer horeca in december 2016 hebben georganiseerd. Vanwege zijn verdiensten voor de Liberiaanse bevolking heeft René tijdens dit benefietdiner de Zilveren speld gekregen van de Gemeente Losser. Voor het resterende bedrag is René nog steeds op zoek naar sponsors. Een mogelijkheid is om in te schrijven op ‘”scholarships”: voor een bedrag van 200 euro kunnen bedrijven of scholen/schoolklassen een leerling adopteren door zijn/haar schoolgeld voor een jaar te betalen. Twee ROC-klassen doen hier inmiddels al aan mee. Elke student van deze klassen doneert één euro per maand voor dit goede doel. Naast alle activiteiten ter plekke doet René ook zelf een duit in het zakje: samen met zijn vrouw runt hij een winkel in tweedehands kleding in Overdinkel, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Liberia.

Afgezien van het ontwikkelen van een school voor beroepsonderwijs, doet René nog meer om de bevolking in Liberia te steunen. Zo heeft hij er ook voor gezorgd, dat voor de allerarmsten in een buitenwijk van hoofdstad Monrovia een kraamkliniek kon worden gebouwd inclusief een eerste hulppost met een (uit Nederland verscheepte) ambulance. De kliniek beschikt over zeven bedden en een dokterspost. Het afgelopen jaar zijn hier onder medische begeleiding 49 bevallingen gedaan.

Bij deze ene kliniek bleef het niet. Tijdens zijn voorjaarsvakantie dit jaar, van 12 tot 26 februari, is onze collega opnieuw naar Liberia geweest om met behulp van zeecontainers een nieuwe kraamkliniek in te richten op een plaats waar nog geen medische voorzieningen waren: een moerassig gebied net buiten Monrovia. Ook deze kliniek krijgt zeven bedden en zal beschikken over een dokterspost.

Daarnaast is er voor een veerpont gezorgd, waarvan de delen (pontons) uit Nederland komen. De nieuwe pont verbindt de oevers van een snelstromende rivier. Rondom deze rivier liggen zeven dorpen waarvan de kinderen naar de enige basisschool in dit gebied gaan. Sommigen moeten hiervoor de rivier oversteken in hun zelfgemaakte kano’s van uitgeholde boomstammen. Vanwege de sterke stroming slaan deze kano’s soms om, waardoor er jaarlijks zo’n 15 kinderen verdrinken. Dankzij de nieuwe veerpont kunnen zij nu weer veilig naar school.

Om alles in goede banen te leiden, zijn de Liberiaanse projecten ondergebracht in een stichting. In het bestuur hebben zitting: Jan Ooms (ROC van Twente). Abdullah Kamara (NetLib), Joop Savenije (Bolk), Peter Zuithof (Mijande wonen) en Jolanda Kemna (subsidiebureau Twente). Zij komen drie maal per jaar bijeen. De leden van het bestuur zorgen zelf ook geregeld voor sponsorgelden.