Help ons mensen helpen

10 jarig jubileum National Vocational Training Institute Libera

30 mrt 2020

In het West-Afrikaanse land Liberia is onlangs een Nederlands Liberiaans feestje gevierd ter ere van het 10-jarig jubileum van het National Vocational Training Institute (NVTI). (Zie hier ons foto verslag van het 10 jarig jubileum)

NVTI is in 2009 ontstaan toen voormalig vluchteling Abullah Kamara vanuit Almelo weer wilde terugkeren naar Liberia. Hij wilde de ex-kindsoldaten, die zeer hadden geleden onder de gevolgen van de burgeroorlog, een nieuwe toekomst bieden. Samen met het ROC van Twente werd gebouwd aan een nieuwe ambachtsschool: het National Vocational Trainings Institute (NVTI)!

Hoe het begon

Het begon allemaal in 2009 toen de Liberiaanse vluchteling Abdullah Kamara hulp vroeg aan het ROC van Twente in Almelo om hem te ondersteunen in het starten van een ambachtsschool in Liberia. De toenmalige directeur Cas van Kamperdijk was direct gecharmeerd van dit initiatief en stelde afgeschreven schoolspullen beschikbaar. Docent Bouwkunde René Heupink uit Overdinkel hielp Abdullah met de logistiek en het bouwen van de school in Liberia. De zeecontainers die werden gebruikt voor het vervoeren van de schoolspullen, fungeerden in het allereerste begin als schoollokaal.

Jaarlijkse groei van studenten

NVTI biedt opleidingen aan in praktische vakken zoals o.a. Metselen, Loodgieten, Elektriciteit, Catering etc. Dit soort vakken bieden studenten de mogelijkheid om direct na afronding van de opleiding aan het werk te gaan en mee te helpen bouwen aan de ontwikkeling van Liberia. De school was vanaf het begin een succes. Het eerste schooljaar werd gestart met 30 studenten en nu in 2019, is dit aantal gegroeid tot 700 studenten.

Samenwerking met Nederland

Om de samenwerking met Nederland juridisch te bestendigen, is er in 2014 een stichting Netlib opgericht (Netherlands-Liberia). De stichting Netlib bestaat uit de bestuursleden Joop Savenije, Rene Heupink en Jolanda Kemna. Periodiek komt Abdullah Kamara vanuit Liberia over om samen met Netlib de koers van de school te bepalen. Zo heeft Netlib door de jaren heen veel geld ingezameld om uitbreiding van de school in Monrovia mogelijk te maken.

Veel sponsoren en donateurs

Zonder de vele sponsoren en donateurs was dit 10-jarig jubileum niet mogelijk geweest. Zo droeg Ine Benerink van de Snuffelhal de Mors in Ootmarsum haar steentje bij door jaarlijks een flink gedeelte van haar inkomsten af te staan aan Netlib. Met deze financiele bijdrage was het mogelijk om containers met schoolspullen naar Liberia te vervoeren en de uitbreiding van de school met een extra etage mogelijk te maken. Naast Ine, zorgt Belinda Heupink met haar winkel Mainstreet in Overdinkel voor structurele inkomsten. Haar winkel in tweedehandskleding is wijd en zijd bekend en trekt naast Nederlanders ook veel Duitse koopjesjagers. De inkomsten uit de winkel komen volledig ten goede aan de vakschool in Monrovia. Tenslotte zijn er vele grote en kleine donateurs die door de jaren heen hun een financiele bijdrage hebben gegeven. Dat is ook nodig want de school in Monrovia wordt gezien als prive school en krijgt daarom geen enkele financiele steun van de Liberiaanse overheid.

Naast de school ook twee ziekenhuizen

In de tien jaar tijd dat Netlib in Liberia aan het werk is, heeft ze op verzoek van de arme inwoners ook nog twee kleine ziekenhuizen kunnen realiseren. De wegen in Monrovia en omgeving zijn zeer slecht en bijna onbegaanbaar. Dat betekent dat spoedeisende hulp voor inwoners die buiten de stad wonen, vaak te laat komt. Rene Heupink heeft ervoor gezorgd dat oude schoollokalen uit overdinkel een nieuwe functie kregen als kliniek in Brewersville en Peace Island. Ook werd een oude ambulance uit Nederland en overige ziekenhuisapparatuur zoals een couveuse en echo-apparaat vervoerd naar Liberia. Tijdens het bezoek aan Liberia werden deze klinieken bezocht en het was mooi om te zien dat deze ook goed bezocht worden door de inwoners.

Nederland in het zonnetje gezet tijdens jubileumweek in Monrovia

Op woensdag 27 december vertrok op uitnodiging van Abdullah Kamara een delegatie van 7 personen naar Liberia om het 10 jarig jubileum van NVTI te vieren. De delegatie bestond uit Joop Savenije, Rene en Belinda Heupink, Maarten en Louise Meulenbroek, Jolanda Kemna en Cas van Kamperdijk. Allen hebben op hun manier een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de school. Joop Savenije en Rene Heupink zijn vanaf het begin al actief betrokken geweest. Rene is zelfs al voor de 33e keer in Liberia geweest en heeft zijn hart verloren aan dit West Afrikaanse land. Tijdens de jubileumweek hebben 300 studenten hun diploma’s ontvangen in aanwezigheid van de Nederlanders en de voormalige vice-president van Liberia, Joseph Boakai. Laatstgenoemde is erg enthousiast over de ontwikkeling van de school en hoopt dat de samenwerking met Nederland in de toekomst nog meer bestendigd wordt. Hij zegde daarin alle medewerking toe en wil zich hiervoor van harte inzetten.

Het fotoverslag van het 10 jarige jubileum vind je hier.

Ambitie van NVTI

Nu de tweede etage op de school een feit is, wordt er vanaf 2020 ingezet op de kwalitatieve en inhoudelijke verbetering van de school. Zo vindt er in het voorjaar een kennis-uitwisseling plaats tussen Nederlandse docenten van het ROC van Twente en Liberiaanse docenten van NVTI. Op deze manier proberen we de kwaliteit van het onderwijs in Liberia hoog te houden. Ook krijgt NVTI een nieuwe status als “college” waardoor we naast het ambachtelijk onderwijs ook het middelbaar beroepsonderwijs kunnen aanbieden. Tenslotte onderzoeken we de mogelijkheid om nieuwe studierichtingen in het leven te roepen waarmee we de ontwikkeling van Liberia kunnen bespoedigen.

Daarnaast gaan we ook wat doen aan  de ex-kindsoldaten met een trauma van uit het verleden en die verslaaft zijn aan drugs. We zijn  met een aantal van deze jongens in gesprek en willen ze naar een afkick kliniek sturen ,om zo weer is de maatschappij te kunnen.  We geven ze ook de kans om een opleiding te volgen bij ons op school. Maar het ligt aan hun hoe ze het oppakken. Ook daar hebben we geld voor nodig.

Financiële steun blijft nodig

Om NVTI voor de toekomst te blijven behouden, blijft financiële steun van sponsoren en donateurs noodzakelijk. Wilt u een financiële bijdrage aan de school overmaken? Of wilt u een student adopteren? Er zijn vele mogelijkheden om ons te ondersteunen.